piątek, 23 stycznia 2015

Pancakes - naleśniki amerykańskie

Niezwykle delikatne i puszyste, całkowicie inne od naszych naleśników. Dzieci je uwielbiają...wszystkie...bez wyjątku :)
Ja przepisuję za wspaniałą Kwestią Smaku. Ponieważ nigdy nie pamiętam, czy proporcje w oryginalnym przepisie mi odpowiadają, tutaj zamieszczam wersję dla mnie ostateczną, czyli mniej cukru i dokładnie określona ilość soli.

naleśniki amerykańskie


Składniki (na ok. 8 szt o średnicy 10 cm):

1 i 1/4 szklanki mąki (300ml)

1 jajko

1 i 1/4 szklanki maślanki (300ml)

1 czubata łyżka cukru pudru

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1/4 szklanki oliwy

1/4 łyżeczki soli

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie (ciasto powinno

 mieć konsystencję gęstej śmietany). Smażymy na suchej 

patelni placki o średnicy ok. 10 cm (oczywiście równie dobrze 

mogą być też mniejsze). Można podawać ze świeżymi 

owocami i bitą śmietaną, albo z syropem klonowym. Smaczego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz