Ja przepisuję za wspaniałą Kwestią Smaku. Ponieważ nigdy nie pamiętam, czy proporcje w oryginalnym przepisie mi odpowiadają, tutaj zamieszczam wersję dla mnie ostateczną, czyli mniej cukru i dokładnie określona ilość soli.
Składniki (na ok. 8 szt o średnicy 10 cm):
1 i 1/4 szklanki mąki (300ml)
1 jajko
1 i 1/4 szklanki maślanki (300ml)
1 czubata łyżka cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 szklanki oliwy
1/4 łyżeczki soli
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie (ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej śmietany). Smażymy na suchej
patelni placki o średnicy ok. 10 cm (oczywiście równie dobrze
mogą być też mniejsze). Można podawać ze świeżymi
owocami i bitą śmietaną, albo z syropem klonowym. Smaczego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz