środa, 13 lutego 2013

Naleśniki z tuńczykiem i kukurydzą

Dziś środa popielcowa, więc dla tych, którzy poszczą pomysł na obiad - niby "postny" ale tak dobry, że ja nie jestem pewna czy ma to z postem coś wspólnego :) Nie wliczając czasu niezbędnego na usmażenie kilku naleśników resztę jesteście w stanie przygotować w 15 minut.

naleśniki z tuńczykiem i kukurydzą

Składniki:
  • naleśniki 6 sztuk 
  • tuńczyk w oliwie (u mnie był rozdrobniony) 1 puszka ok. 200g
  • kukurydza - 1/2 puszki
  • ser żółty 2-3 plasterki (ok. 50 g)
  • szczypiorek
  • ząbek czosnku
  • pieprz, ostra papryka
  • sok z cytryny
naleśniki z tuńczykiem i kukurydzą


Wykonanie:
Tuńczyka odsączamy z oliwy (ja otwieram puszkę, po czym przytrzymując wieczko, tak aby się nie otworzyło wylewam oliwę, ale można to również zrobić na sitku). Kukurydzę odsączamy z zalewy. Szczypiorek drobno siekamy, czosnek przepuszczamy przez praskę a ser żółty kroimy w kostkę  (mniej więcej - bo i tak się rozpuści na patelni). Ci, którzy nie liczą kalorii i lubią żółty ser mogą go oczywiście dodać znacznie więcej :).  Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy pieprzem i ostrą papryką. Uwaga na sól, zanim posolicie farsz najpierw skosztujcie. Tuńczyk w oliwie jest najczęściej dosyć słony, dlatego ja w ogóle farszu nie soliłam.

naleśniki z tuńczykiem i kukurydzą

Na połowę naleśnika nakładamy farsz i całość składamy na pół i jeszcze na pół.


Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przysmażamy z obu stron, podajemy na ciepło.
Smacznego!



2 komentarze:

  1. Dzięki za pomysł na obiad, smaczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupełnie niechcący, ale też uważam, że wyszło bardzo smacznie :-)pozdrawiam

      Usuń