czwartek, 19 kwietnia 2012

Makaron w sosie śmietanowym, z kurczakiem i pieczarkami



Ja przygotowywałam ten makaron zawsze przy okazji jakichś większych spotkań, nie tylko rodzinnych, głównie ze względu na prostotę wykonania. Ale właściwie danie to jest idealne na wczesną kolację, albo późny obiad ;-) szczególnie z lampką dobrego wina...



Składniki (dla 4 osób):

  • 400-500 g makaron penne lub wstążki 
  • pojedyncza pierś z kurczaka 
  • 1 średnia cebula
  • 300 g pieczarek
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
           (śmietanę 18% i jogurt można zastąpić 6 łyżkami śmietany 12%)
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • sól, biały pieprz, czosnek 
  • 4 łyżki oleju (może być również masło)
Wykonanie:

Gotujemy makaron zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. 
Rozgrzewamy patelnię z 2 łyżkami oliwy. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę 1cm x 1cm. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię, lekko solimy. Smażymy ok. 15 min. Pamiętajcie tylko o mieszaniu :)        od czasu do czasu.


Obieramy cebulę i kroimy w średnią kostkę.

cebula kostka

Następnie obieramy, myjemy i kroimy w plasterki pieczarki. 


Z patelni zdejmujemy kurczaka i dolewamy 2 łyżki oleju (można zastąpić łyżką masła) wrzucamy cebulę. Mieszamy i smażymy 5 min. następnie dodajemy pieczarki.


Dusimy wszystko ok. 15 min. Po tym czasie dorzucamy kurczaka i dusimy wszystko razem jeszcze około         10 min.

W tym czasie do niedużej miski wlewamy 3 łyżki śmietany, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 szklankę wody i 2 łyżki mąki. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. W wersji dla pokutujących po szaleństwach wielkanocy :) można użyć samego jogurtu zamiast śmietany.

Całość wlewamy na patelnię (pieczarki i kurczaka można również przełożyć do garnka - będzie wygodniej mieszać). Bardzo dokładnie mieszamy do momentu zagotowania i gotujemy jeszcze jakieś 10 min. W międzyczasie kosztujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem (tu może być granulowany). Na koniec wykładamy do sosu ugotowany wcześniej makaron. Wszystko ostrożnie mieszamy razem. 

Moja propozycja podania zawiera jeszcze sałatkę z rukoli i pomidorków koktajlowych.

Rukolę myjemy, pomidorki również. Wrzucamy do miski, pomidorki kroimy na pół, lub w ćwiartki, wszystko mieszamy z dodatkiem oliwy z oliwek i soku z cytryny.
Więcej przypraw w tym przypadku jest zbędna. Nie chcemy aby sałatka zdominowała smak makaronu i sosu.

Smacznego!





1 komentarz:

  1. Proste i bardzo smaczne U mnie zielonym akcentem na talerzu zamiast rukoli była natka pietruszki Też smacznie i apetycznie Dzisiejszy obiad uznaję za udany :-)

    OdpowiedzUsuń