sobota, 9 czerwca 2012

Sos do spaghetti

Taki sos doskonały jest na obiad czy kolację (również dla dwojga ;-). Robi się go bardzo szybko. W ciągu godziny macie gotowe danie.


spaghetti


Składniki (dla 4 osób):
  • 2 puszki pomidorów w zalewie (najlepiej krojonych)
  • 0,5 kg mięsa mielonego (ja najczęściej używam wieprzowego z łopatki lub szynki)
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • sól i pieprz
i oczywiście 
  • makaron 400 -500 g (czyli najczęściej paczka).

Wykonanie:

 Pomidory z obu puszek wlewamy do garnka. Weźcie pod uwagę fakt, że potem dodamy tu mięso. Garnek musi być więc nieco większy niż potrzeba na same pomidory. Pomidory zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu, aby się powoli gotowały.

sos do spaghetti

W tym czasie rozgrzewamy patelnię z dwoma łyżkami oleju. Obieramy i kroimy w średnią kostkę cebulę (tak mniej więcej 5mm x 5mm). 


Cebulę wrzucamy na gorącą patelnię i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy mięso mielone. Wszystko smażymy ok. 15 minut, mieszając co chwilę.

mięso mielone


W dużym garnku nastawiamy wodę na makaron. Właściwie do gotowania makaronu do spaghettii powinno się wykorzystywać garnek, który jest wąski i wysoki, ale ja z powodzeniem (z braku właściwego sprzętu :) ) gotuję makaron w znacznie niższym i jest zupełnie ok.



Po zagotowaniu wody dodajemy 1 łyżkę soli i wrzucamy makaron. Chwilę czekamy, aż makaron zmięknie, a potem delikatnie mieszamy łyżką. I tak co parę minut, aż cały makaron się zanurzy.

 

Po ok. 10-15 minutach wyciągamy z garnka serię próbną :)) czyli jednego kluska i kosztujemy. Jeśli makaron jest miękki wylewamy go na sitko i przelewamy zimną wodą

Wracamy do mięsa na patelni. Jeśli jest już podsmażone możecie go skosztować i przyprawić solą i pieprzem. 



Jeszcze chwilę podsmażamy, a następnie wrzucamy mięso do garnka z pomidorami.

sos do spaghetti

Całość dusimy jeszcze ok. 15 min. Następnie dodajemy przyprawy (bazylię, zioła prowansalskie, paprykę i czosnek) oraz sól i pieprz. Gdyby sos okazał się za kwaśny możecie dodać łyżeczkę cukru.
Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 min.

A potem technika dowolna: albo mieszacie w garnku makaron z sosem, albo nakładacie makaron na talerz i polewacie sosem na wierzchu.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz