Składniki (dla 4 osób):
- 2 puszki pomidorów w zalewie (najlepiej krojonych)
- 0,5 kg mięsa mielonego (ja najczęściej używam wieprzowego z łopatki lub szynki)
- 1 średnia cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
- sól i pieprz
i oczywiście
- makaron 400 -500 g (czyli najczęściej paczka).
Wykonanie:
Pomidory z obu puszek wlewamy do garnka. Weźcie pod uwagę fakt, że potem dodamy tu mięso. Garnek musi być więc nieco większy niż potrzeba na same pomidory. Pomidory zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu, aby się powoli gotowały.
W tym czasie rozgrzewamy patelnię z dwoma łyżkami oleju. Obieramy i kroimy w średnią kostkę cebulę (tak mniej więcej 5mm x 5mm).
Cebulę wrzucamy na gorącą patelnię i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy mięso mielone. Wszystko smażymy ok. 15 minut, mieszając co chwilę.
W dużym garnku nastawiamy wodę na makaron. Właściwie do gotowania makaronu do spaghettii powinno się wykorzystywać garnek, który jest wąski i wysoki, ale ja z powodzeniem (z braku właściwego sprzętu :) ) gotuję makaron w znacznie niższym i jest zupełnie ok.
Po zagotowaniu wody dodajemy 1 łyżkę soli i wrzucamy makaron. Chwilę czekamy, aż makaron zmięknie, a potem delikatnie mieszamy łyżką. I tak co parę minut, aż cały makaron się zanurzy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhUSypsBRYTTrIsxcSA_Or_kqDOtrJJ58rFbKpUgGgH5J9FnLGT-xKwR9ruuS80frG-1rnwvUW_6Jsd-pERld3YxEwcu6psGLwSRos22SBiakiWyVXjhLfgUqud9u_D93rybr5xNZSXsKU/s200/IMG_7377p.jpg)
Po ok. 10-15 minutach wyciągamy z garnka serię próbną :)) czyli jednego kluska i kosztujemy. Jeśli makaron jest miękki wylewamy go na sitko i przelewamy zimną wodą.
Wracamy do mięsa na patelni. Jeśli jest już podsmażone możecie go skosztować i przyprawić solą i pieprzem.
Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 min.
A potem technika dowolna: albo mieszacie w garnku makaron z sosem, albo nakładacie makaron na talerz i polewacie sosem na wierzchu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz