Składniki:
- ok. 1/2 kg schabu (lub 6 kotletów schabowych)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 6 łyżek mąki
- sól, pieprz
- płatki kukurydziane
Schab kroimy na kawałki grubości ok. 1 cm. Rozbijamy i posypujemy Vegetą i/lub ulubionymi przyprawami. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Mleko, jajko, mąkę wrzucamy do miski i bardzo dokładnie mieszamy. Solimy i dodajemy pieprz do smaku.
Płatki kukurydziane lekko mniemy na drobniejsze części.
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Każdy kotlet moczymy z obu stron najpierw w przygotowanym cieście, następnie w płatkach kukurydzianych. Układamy na rozgrzanej patelnie i chwile smażymy z obu stron na bardzo mocnym ogniu.
Potem zmniejszamy płomień i dosmażamy kotlety jeszcze kilka minut.
Rezultat powinien być mniej więcej taki :) :
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz