niedziela, 10 czerwca 2012

Kotlet schabowy w chrupiącej panierce

Tradycyjny schabowy w nieco innej panierce, pięknie wygląda i super smakuje. Przygotowanie go nie wymaga wiele pracy.

schabowy panierowany w płatkach kukurydzianych

Składniki:
  • ok. 1/2 kg schabu (lub 6 kotletów schabowych)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 6 łyżek mąki
  • sól, pieprz
  • płatki kukurydziane
Schab kroimy na kawałki grubości ok. 1 cm. Rozbijamy i posypujemy Vegetą i/lub ulubionymi przyprawami. Odstawiamy w chłodne miejsce.

schab

Mleko, jajko, mąkę wrzucamy do miski i bardzo dokładnie mieszamy. Solimy i dodajemy pieprz do smaku.
Płatki kukurydziane lekko mniemy na drobniejsze części. 

płatki kukurydziane

Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Każdy kotlet moczymy z obu stron najpierw w przygotowanym cieście, następnie w płatkach kukurydzianych. Układamy na rozgrzanej patelnie i chwile smażymy z obu stron na bardzo mocnym ogniu.

 Potem zmniejszamy płomień i dosmażamy kotlety jeszcze kilka minut.
Rezultat powinien być mniej więcej taki :) :

kotlet schabowy

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz