wtorek, 18 września 2012

Kurczak po chińsku

Może ta nazwa jest nieco na wyrost, więc jeśli ktoś nie lubi kuchni chińskiej - nie rezygnujcie, bo kurczak jest bardzo dobry. Zaręczam, że będzie smakował również tym którzy wolą tradycyjną kuchnię i nie przepadają za kulinarnymi eksperymentami.
Przepis pochodzi z opakowania ryżu :)) ale został poddany przeze mnie drobnym modyfikacjom :)

kurczak z ryżem


Składniki (na 4-6 osób):
  • 200 g (2 torebki) ryżu brązowego*  
  • 500g piersi z kurczaka lub indyka
  • 5 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 cebule
  • 30 dag pieczarek
  • 2 papryki - czerwona i żółta
  • 2 marchewki (niezbyt duże)
  • 1 por
  • pół małej kapusty pekińskiej (tak ok. 200 g)
  • kiełki soi - jeśli uda się wam kupić – mnie niestety się nie udało L
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól, pieprz
  • imbir (dla tych którzy lubią)
  • kostka rosołowa drobiowa 1 szt.
  • 2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:

Kurczaka (lub indyka) kroimy w paski lub kostkę.


pierś z kurczaka
Następnie całość zalewamy sosem sojowym wymieszanym z cukrem i odstawiamy na minimum 15 minut.
 W tym czasie obieramy i kroimy warzywa. Można je też wcześniej umyć :))) 



  


 



Nastawiamy wodę na ryż i gotujemy go wg przepisu na opakowaniu. (Najczęściej ok. 15 minut od momentu, gdy woda się zagotuje). 
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i wykładamy kurczaka (lub indyka) razem  z sosem sojowymSmażymy do momentu, aż odparuje cały sok z mięsa. 


Usmażone mięso przekładamy do zamkniętego pojemnika, aby zbytnio nie wystygło.
Kostkę drobiową rozpuszczamy w pół szklanki wody. 
UWAGA dla niewtajemniczonych: kostka rozpuści się wyłącznie we wrzątku, dlatego wodę musicie najpierw zagotować. A po zalaniu kostki intensywnie mieszać do momentu rozpuszczenia.
Na patelnię po mięsie dolewamy 3 łyżki oleju (lub oliwy z oliwek) dodajemy po kolei wszystkie warzywa, tak jak widać na zdjęciach  powyżej. Każde z warzyw smażymy przez ok. 5 minut potem dodajemy następne. Zaczynamy od cebuli. Na koniec podlewamy wszystko bulionem, przykrywamy i dusimy jeszcze ok. 15 minut.

kurczak z warzywami

Jeśli warzywa są już miękkie dorzucamy kurczaka i wszystko razem mieszamy.

pierś z kurczaka

Podgrzewamy jeszcze przez ok. 5-10 min. Teraz pora na zagęszczenie sosu. Na małe sitko wsypujecie ok. 2 płaskich łyżek mąki i lekko przesiewacie na gorące warzywa. Powinno to wyglądać mniej więcej tak jak na zdjęciach poniżej. 



Po czym szybko i dokładnie wszystko mieszacie. Jeśli sos jest nadal bardzo rzadki możecie dodać jeszcze trochę mąki, aż będzie dostatecznie gęsty. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, można również dodać (jeśli lubicie tą przyprawę) starty świeży lub sproszkowany imbir .
Podajemy  z ryżem (jeśli zdążył już wystygnąć możecie wymieszać wszystko razem i podgrzać przez chwilę, też będzie ok :) . Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz