Może ta nazwa jest nieco na wyrost, więc jeśli ktoś nie lubi kuchni chińskiej - nie rezygnujcie, bo kurczak jest bardzo dobry. Zaręczam, że będzie smakował również tym którzy wolą tradycyjną kuchnię i nie przepadają za kulinarnymi eksperymentami.
Przepis pochodzi z opakowania ryżu :)) ale został poddany przeze mnie drobnym modyfikacjom :)
Składniki (na 4-6 osób):
- 200 g (2 torebki) ryżu brązowego*
- 500g piersi z kurczaka lub indyka
- 5 łyżek sosu sojowego ciemnego
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 2 cebule
- 30 dag pieczarek
- 2 papryki - czerwona i żółta
- 2 marchewki (niezbyt duże)
- 1 por
- pół małej kapusty pekińskiej (tak ok. 200 g)
- kiełki soi - jeśli uda się wam kupić – mnie niestety się nie udało L
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól, pieprz
- imbir (dla tych którzy lubią)
- kostka rosołowa drobiowa 1 szt.
- 2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:
Kurczaka (lub indyka) kroimy w paski lub kostkę.
Następnie całość zalewamy sosem sojowym wymieszanym z cukrem i odstawiamy na minimum 15 minut.
W tym czasie obieramy i kroimy warzywa. Można je też wcześniej umyć :)))
Nastawiamy wodę na ryż i gotujemy go wg przepisu na opakowaniu. (Najczęściej ok. 15 minut od momentu, gdy woda się zagotuje).
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i wykładamy kurczaka (lub indyka) razem z sosem sojowym. Smażymy do momentu, aż odparuje cały sok z mięsa.
Usmażone mięso przekładamy do zamkniętego pojemnika, aby zbytnio nie wystygło.
Kostkę drobiową rozpuszczamy w pół szklanki wody.
UWAGA dla niewtajemniczonych: kostka rozpuści się wyłącznie we wrzątku, dlatego wodę musicie najpierw zagotować. A po zalaniu kostki intensywnie mieszać do momentu rozpuszczenia.
Na patelnię po mięsie dolewamy 3 łyżki oleju (lub oliwy z oliwek) dodajemy po kolei wszystkie warzywa, tak jak widać na zdjęciach powyżej. Każde z warzyw smażymy przez ok. 5 minut potem dodajemy następne. Zaczynamy od cebuli. Na koniec podlewamy wszystko bulionem, przykrywamy i dusimy jeszcze ok. 15 minut.
Jeśli warzywa są już miękkie dorzucamy kurczaka i wszystko razem mieszamy.
Podgrzewamy jeszcze przez ok. 5-10 min. Teraz pora na zagęszczenie sosu. Na małe sitko wsypujecie ok. 2 płaskich łyżek mąki i lekko przesiewacie na gorące warzywa. Powinno to wyglądać mniej więcej tak jak na zdjęciach poniżej.
Po czym szybko i dokładnie wszystko mieszacie. Jeśli sos jest nadal bardzo rzadki możecie dodać jeszcze trochę mąki, aż będzie dostatecznie gęsty. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, można również dodać (jeśli lubicie tą przyprawę) starty świeży lub sproszkowany imbir .
Podajemy z ryżem (jeśli zdążył już wystygnąć możecie wymieszać wszystko razem i podgrzać przez chwilę, też będzie ok :) . Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz