poniedziałek, 5 listopada 2012

Diabelskie racuchy z dyni

Po południu zrobione, a już zostało po nich tylko wspomnienie i kilka zdjęć... :-) . Potrawa wymyślona i przygotowana na specjalne zamówienie - przy okazji pozdrawiam wszystkich wielbicieli dyni :-).


placki z dyni

Składniki (dla 6 osób):
  • 500 g dyni (obranej, bez miąższu)
  • 200 g szynki
  • 100 g sera żółtego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (dla wielbicieli mocniejszych wrażeń może być chilli)
  • 1 łyżeczka curry
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 Wykonanie: 

Dynię obieramy, usuwamy miąższ i ścieramy na drobnej tartce.



Szynkę kroimy w drobną kostkę i chwilę podsmażamy na patelni.


Ser żółty ścieramy na drobnej tarce (identycznie jak dynię).

 

Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę i lekko podsmażamy na patelni (z dodatkiem łyżki oleju).
Wszystko razem wrzucamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.


Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy małe racuchy. Smażymy na lekko brązowy kolor, po czym układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

placki z dyni

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz