Składniki (dla 6 osób):
- 500 g dyni (obranej, bez miąższu)
- 200 g szynki
- 100 g sera żółtego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (dla wielbicieli mocniejszych wrażeń może być chilli)
- 1 łyżeczka curry
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
Dynię obieramy, usuwamy miąższ i ścieramy na drobnej tartce.
Szynkę kroimy w drobną kostkę i chwilę podsmażamy na patelni.
Ser żółty ścieramy na drobnej tarce (identycznie jak dynię).
Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę i lekko podsmażamy na patelni (z dodatkiem łyżki oleju).
Wszystko razem wrzucamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy małe racuchy. Smażymy na lekko brązowy kolor, po czym układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz