Składniki (dla 4-6 osób):
- 8 udek lub podudzi z kurczaka
- 4 czerwone papryki
- 3 duże cebule
- sól, pieprz, słodka papryka
- tłuszcz do smażenia kurczaka (u mnie olej, ale może też być masło lub oliwa z oliwek)
Marynata:
- 2 duże łyżki majonezu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Kurczaka dokładnie myjemy. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do marynaty. Pamiętajcie, że miska musi być na tyle duża, aby zmieścił się kurczak. Solimy i dodajemy pieprz do smaku. Następnie wrzucamy kurczaka i dokładnie pokrywamy go marynatą. Wstawiamy do lodówki. Całość u mnie wyglądała tak:
2. Paprykę i cebulę obieramy, kroimy w paski.
3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, kładziemy kurczaka i smażymy na mocnym ogniu z obu stron. Potem zmniejszamy płomień i powoli dusimy kurczaka, najlepiej pod przykryciem, ok 30 min, aż mięso w środku będzie miękkie. Jeśli macie wątpliwości, czy kurczak jest gotowy wyjmujecie jedną sztukę i próbujecie, odrywając mięso widelcem, sięgając aż do kości. Gdyby kurczak się mocno przypalał, można go podlać ok. 1/3 szklanki wody. Gotowego kurczaka zdejmujemy z patelni.
4. Na wywarze pozostałym ze smażenia kurczaka dusimy cebulę (ok. 5 min), następnie dodajemy paprykę. Całość solimy, dodajemy słodką paprykę w proszku i pieprz. Podobnie jak w przypadku kurczaka warzywa można podlać niewielką ilością wody. Całość dusimy 10-15 min.
5. Następnie na papryce układamy kurczaka, dusimy jeszcze ok. 5 min. pod przykryciem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz