niedziela, 18 listopada 2012

Udka kurczaka z czerwoną papryką

Soczysty kurczak zamarynowany w majonezowym sosie i do tego duszona z cebulką papryka. To danie wyszło mi, powiem nieskromnie, nadspodziewanie dobrze :-). Kurczak jest aromatyczny, a warzywa dzięki smażeniu w marynacie pozostałej po kurczaku, nabierają bardzo intensywnego smaku. Dodatkiem może być wszystko - ryż, kasza, ziemniaki, nawet chleb czy bagietka. Fajny pomysł, na szybki, pyszny obiad.


chicken with paprika

Składniki (dla 4-6 osób):

  • 8 udek lub podudzi z kurczaka
  • 4 czerwone papryki
  • 3 duże cebule
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • tłuszcz do smażenia kurczaka (u mnie olej, ale może też być masło lub oliwa z oliwek)
Marynata:
  • 2 duże łyżki majonezu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:
  1. Kurczaka dokładnie myjemy. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do marynaty. Pamiętajcie, że miska musi być na tyle duża, aby zmieścił się kurczak. Solimy i dodajemy pieprz do smaku. Następnie wrzucamy kurczaka i dokładnie pokrywamy go marynatą. Wstawiamy do lodówki. Całość u mnie wyglądała tak:


     2. Paprykę i cebulę obieramy, kroimy w paski.




     3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, kładziemy kurczaka i smażymy na mocnym ogniu z obu stron. Potem zmniejszamy płomień i powoli dusimy kurczaka, najlepiej pod przykryciem, ok 30 min, aż mięso w środku będzie miękkie. Jeśli macie wątpliwości, czy kurczak jest gotowy wyjmujecie jedną sztukę i próbujecie, odrywając mięso widelcem, sięgając aż do kości. Gdyby kurczak się mocno przypalał, można go podlać ok. 1/3 szklanki wody. Gotowego kurczaka zdejmujemy z patelni.

    4. Na wywarze pozostałym ze smażenia kurczaka dusimy cebulę (ok. 5 min), następnie dodajemy paprykę. Całość solimy, dodajemy słodką paprykę w proszku i pieprz. Podobnie jak w przypadku kurczaka warzywa można podlać niewielką ilością wody. Całość dusimy 10-15 min. 

    5. Następnie na papryce układamy kurczaka, dusimy jeszcze ok. 5 min. pod przykryciem.

Smacznego!

udka z kurczaka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz