Składniki:
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Uwagi:
- Śmietana powinna być dobrze schłodzona, wówczas dużo łatwiej ją ubić.
- Cukier może być zarówno zwykły, jak i puder. Jednak jeśli dodajecie cukier zwykły (oraz cukier waniliowy) należy to zrobić na samym początku, tak aby kryształki cukru zdążyły się dobrze rozpuścić.
- Zarówno naczynie, jak i łopatki miksera powinny być idealnie suche. Nawet mała kropelka wody może sprawić, że śmietana nie będzie chciała się ubić.
Wykonanie:
- Śmietanę ubijamy z cukrem na wysokich obrotach miksera. W trakcie ubijania można dodać więcej cukru, jeśli lubicie bardzo słodką śmietanę.
- Śmietana jest gotowa, jeśli zachowuje ładnie swój kształt, czyli np. jeśli nabierzecie śmietanę łyżką, to powinien zostać ślad łyżki w ubitej śmietanie.
- Uwaga: jeśli przesadzicie z ubijaniem - ze śmietany zrobi się masło i wtedy pozostaje już tylko posmarować sobie chlebek masełkiem :-).
Powodzenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz