wtorek, 20 listopada 2012

Bita śmietana

Jeden z prostszych do wykonania deserów, można ją wykorzystać na setki sposobów. Poniżej kilka uwag dla tych, którzy jeszcze nigdy nie ubijali śmietany.


deser

Składniki:

  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Uwagi:
  1. Śmietana powinna być dobrze schłodzona, wówczas dużo łatwiej ją ubić.
  2. Cukier może być zarówno zwykły, jak i puder. Jednak jeśli dodajecie cukier zwykły (oraz cukier waniliowy) należy to zrobić na samym początku, tak aby kryształki cukru zdążyły się dobrze rozpuścić.
  3. Zarówno naczynie, jak i łopatki miksera powinny być idealnie suche. Nawet mała kropelka wody może sprawić, że śmietana nie będzie chciała się ubić.
Wykonanie:
  1. Śmietanę ubijamy z cukrem na wysokich obrotach miksera. W trakcie ubijania można dodać więcej cukru, jeśli lubicie bardzo słodką śmietanę. 
  2. Śmietana jest gotowa, jeśli zachowuje ładnie swój kształt, czyli np. jeśli nabierzecie śmietanę łyżką, to powinien zostać ślad łyżki w ubitej śmietanie.
  3. Uwaga: jeśli przesadzicie z ubijaniem - ze śmietany zrobi się masło i wtedy pozostaje już tylko posmarować sobie chlebek masełkiem :-).
Powodzenia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz