czwartek, 22 listopada 2012

Karmelizowane owoce z bitą śmietaną

Tak sobie myślę, że chyba brakuje na tym blogu słodkości. Dzisiaj zatem na słodko...karmelizowane banany, prażone orzechy, bita śmietana i migdały...idealne połączenie na jesienny wieczór :-)


deser z bitą śmietaną

Składniki (dla 4 osób):



  • 2 dojrzałe banany (mogą być inne owoce np. jabłka)
  • 50 g masła
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 5-10 dag orzechów włoskich lub laskowych
  • 250 ml (1 szklanka) śmietany 30 % (koniecznie dobrze schłodzonej)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 dag płatków migdałów (około)
Wykonanie: 
  1. Owoce obieramy. Banany kroimy w plasterki grubości 0,5 cm. (Jabłka można pokroić w ćwiartki.)
  2. Masło topimy w rondlu, na małym ogniu, dodajemy cukier, sól i cynamon. Trzymamy na ogniu do momentu zagotowania (aż pojawią się bąbelki), następnie wrzucamy owoce. Cały czas mieszamy, tak aby całe owoce pokryły się karmelem. 
  3. Uwaga: banany szybko się rozejdą, więc ich gotowanie w karmelu potrwa jakieś 3 min. Jabłka karmelizujemy dłużej, do momentu kiedy stopień ich twardości najbardziej wam odpowiada. Podpowiem, że średnio trwa to ok. 10 min, ale może być i dłużej.
  4. Kiedy owoce są już gotowe, przekładamy je do pucharków i studzimy.

     5. Orzechy kroimy na dość grube kawałki.
     6. Patelnię teflonową rozgrzewany lekko i wrzucamy orzechy. Cały czas mieszając prażymy orzechy                  przez ok.5-10 min. Następnie studzimy i wykładamy na owoce.


     7. Ubijamy śmietanę z cukrem i wykładamy do pucharków.


    8. Całość posypujemy płatkami migdałów.

bita śmietana

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz