Składniki (dla 4 osób):
- 2 dojrzałe banany (mogą być inne owoce np. jabłka)
- 50 g masła
- 80 g cukru
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 5-10 dag orzechów włoskich lub laskowych
- 250 ml (1 szklanka) śmietany 30 % (koniecznie dobrze schłodzonej)
- 1 łyżeczka cukru
- 5 dag płatków migdałów (około)
Wykonanie:
- Owoce obieramy. Banany kroimy w plasterki grubości 0,5 cm. (Jabłka można pokroić w ćwiartki.)
- Masło topimy w rondlu, na małym ogniu, dodajemy cukier, sól i cynamon. Trzymamy na ogniu do momentu zagotowania (aż pojawią się bąbelki), następnie wrzucamy owoce. Cały czas mieszamy, tak aby całe owoce pokryły się karmelem.
- Uwaga: banany szybko się rozejdą, więc ich gotowanie w karmelu potrwa jakieś 3 min. Jabłka karmelizujemy dłużej, do momentu kiedy stopień ich twardości najbardziej wam odpowiada. Podpowiem, że średnio trwa to ok. 10 min, ale może być i dłużej.
- Kiedy owoce są już gotowe, przekładamy je do pucharków i studzimy.
6. Patelnię teflonową rozgrzewany lekko i wrzucamy orzechy. Cały czas mieszając prażymy orzechy przez ok.5-10 min. Następnie studzimy i wykładamy na owoce.
7. Ubijamy śmietanę z cukrem i wykładamy do pucharków.
8. Całość posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz