wtorek, 16 kwietnia 2013

Zupa cebulowa

Chciałam ją zrobić już od dawna i w końcu trafiła się dobra okazja...zupa przepyszna i wbrew pozorom bardzo lekka.
 Moje uwagi: białe wino - w tej zupie niezbędne, nie warto pomijać tego składnika, bo wówczas będzie to już zupełnie inny smak. Ja używam zazwyczaj do gotowania win ze średniej półki, półwytrawnych lub wytrawnych. 
Ser żółty - idealnie gdyby to był  parmezan, ale u mnie był jakiś "zwykły" (następnym razem będzie parmezan :) ).
Świeże zioła - natka pietruszki i tymianek, można zastąpić suszonymi.



zupa cebulowa

Składniki (porcja dla 4 osób):
  • 4 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 60 g masła (około)
  • oliwa z oliwek (ok. 6 łyżek)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 ml białego wina (niecała szklanka)
  • bulion warzywny 1 litr (dwie kostki rosołowe zalewamy ok. 4 szklankami gorącej wody i rozpuszczamy)
  • sól, pieprz, liść laurowy
  • świeży tymianek i natka pietruszki
Wykonanie:
Cebulę siekamy na drobną kostkę.



Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek, dodajemy cebulę i smażymy na złoty kolor.



Cebulę posypujemy mąką i smażymy na złoto ciągle mieszając, dolewamy wino i dusimy jeszcze ok. 5 minut. Całość zalewamy bulionem, dodajemy pokrojony czosnek, przyprawy i świeże zioła (w całości) i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę.



Gotową zupę przelewamy do miseczek, posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku w temp. 200 stopni do momentu rozpuszczenia się sera.
Podajemy z grzankami lub wytrawnymi muffinkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz