Moje uwagi: białe wino - w tej zupie niezbędne, nie warto pomijać tego składnika, bo wówczas będzie to już zupełnie inny smak. Ja używam zazwyczaj do gotowania win ze średniej półki, półwytrawnych lub wytrawnych.
Ser żółty - idealnie gdyby to był parmezan, ale u mnie był jakiś "zwykły" (następnym razem będzie parmezan :) ).
Świeże zioła - natka pietruszki i tymianek, można zastąpić suszonymi.
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 4 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 60 g masła (około)
- oliwa z oliwek (ok. 6 łyżek)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 ml białego wina (niecała szklanka)
- bulion warzywny 1 litr (dwie kostki rosołowe zalewamy ok. 4 szklankami gorącej wody i rozpuszczamy)
- sól, pieprz, liść laurowy
- świeży tymianek i natka pietruszki
Wykonanie:
Cebulę siekamy na drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek, dodajemy cebulę i smażymy na złoty kolor.
Cebulę posypujemy mąką i smażymy na złoto ciągle mieszając, dolewamy wino i dusimy jeszcze ok. 5 minut. Całość zalewamy bulionem, dodajemy pokrojony czosnek, przyprawy i świeże zioła (w całości) i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę.
Gotową zupę przelewamy do miseczek, posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku w temp. 200 stopni do momentu rozpuszczenia się sera.
Podajemy z grzankami lub wytrawnymi muffinkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz