Składniki ( na 12 sztuk):
- 2 i 1/3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- ok. 200 g kabanosów (może być pokrojona w kostkę szynka)
- ok. 200-300 g sera żółtego
- przyprawy: słodka papryka, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia i sól) mieszamy w misce. W oddzielnej misce mieszamy składniki mokre ( mleko, olej i jajka).
Kabanosy kroimy w plasterki.
Ser żółty kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy i napełniamy blachę do muffinek do 2/3 głębokości. Muffinki można posypać pestkami dyni, słonecznika albo kminkiem (u mnie była dynia).
Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 25 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz