wtorek, 16 kwietnia 2013

Muffinki wytrawne

Bardzo dobre, choć przy następnej okazji dodam na pewno jeszcze czerwoną, albo żółtą paprykę. Mogą stanowić dodatek (u mnie do zupy), albo samodzielną przekąskę.


Składniki ( na 12 sztuk):

  • 2 i 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • ok. 200 g kabanosów (może być pokrojona w kostkę szynka)
  • ok. 200-300 g sera żółtego
  • przyprawy: słodka papryka, zioła prowansalskie 
Wykonanie:
Składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia i sól) mieszamy w misce. W oddzielnej misce mieszamy składniki mokre ( mleko, olej i jajka).
Kabanosy kroimy w plasterki.
  

Ser żółty kroimy w kostkę.


Wszystkie składniki mieszamy i napełniamy blachę do muffinek do 2/3 głębokości. Muffinki można posypać pestkami dyni, słonecznika albo kminkiem (u mnie była dynia).


Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 25 minut.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz