Błądząc po sieci w poszukiwaniu przepisów na coś zdrowego, smacznego i w dodatku szybkiego natrafiłam na książkę M. Bardadyna "Odchudzająca książka kucharska". Okazało się, że autor jest twórcą tzw. diety strukturalnej, czyli najogólniej: jak najmniej kalorii przy jak największym udziale składników odżywczych.
Jestem od zawsze zagorzałym przeciwnikiem diet, ale idea leżąca u podstaw tej akurat diety bardzo mi się spodobała. Potem okazało się jeszcze, że przepisy zapowiadają się pysznie i są baaardzo łatwe w wykonaniu (to akurat stwierdził mój mąż), więc dieta czy nie - testuję.
Na początek szaszłyki, które dla mnie osobiście zawsze wydawały się pracochłonne, nie tym razem jednak.
Składniki na 4 porcje:
- 400 g piersi z kurczaka ( u mnie to była jedna duża podwójna pierś)
- 10 małych pieczarek
- 2 papryki żółta i czerwona ( ja miałam tylko czerwoną, ale z żółtą wyszłoby zdecydowanie ładniej)
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- ulubione zioła (tymianek, oregano, bazylia itp.) może być przyprawa do grilla
W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny
i przepuszczony przez praskę czosnek. Kurczaka
i paprykę pokroić w kostkę 3 x 3cm (mniej więcej). Cebulę obrać i pokroić w talarki grubości 0,5 cm. Pieczarki umyć i oddzielić nogi od kapeluszy, a jeśli są duże można je po prostu przeciąć na pół.
i przepuszczony przez praskę czosnek. Kurczaka
i paprykę pokroić w kostkę 3 x 3cm (mniej więcej). Cebulę obrać i pokroić w talarki grubości 0,5 cm. Pieczarki umyć i oddzielić nogi od kapeluszy, a jeśli są duże można je po prostu przeciąć na pół.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, dokładnie mieszamy
z marynatą. Odstawiamy na min. 30 min do lodówki.
z marynatą. Odstawiamy na min. 30 min do lodówki.
(Ja przygotowałam sobie wszystko rano na popołudniowy obiad.)

na przemian wszystkie składniki.
Pieczemy je w temp. 200 stopni przez 25-30 minut.
Ja swoje szaszłyki przykryłam szczelnie z wierzchu folią aluminiową, aby nie były za suche. Odkrywamy je 10 minut przed końcem pieczenia.
Podajemy z brązowym ryżem lub kaszą gryczaną.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz