Zazwyczaj szukam tego przepisu i nie mogę znaleźć. Zamieszczam tutaj, żeby już nigdy nie zgubić ;)
To takie trochę kulinarne czary-mary, bo gotujemy krótko, a szynka wychodzi mięciutka i delikatna, a co najważniejsze wilgotna. Zdrowa, bo gotowana, nie ma możliwości, aby się nie udała, więc polecam zwłaszcza początkującym kucharzom.
Wychodzi pyszna wędlina podawana na zimno, albo obiad jeśli podgrzejemy i dodamy sos.
W sezonie grillowym można szynkę przygotować w ten sposób, pokroić na grube plastry. Posmarowana sosem barbecue będzie idealna do odgrzania na grillu.
I jeszcze ostatni pomysł, który mi się kołacze po głowie (już dla nieco bardziej zaawansowanych) - pokroić na plastry i zalać galaretą, zrobioną z bulionu- wyjdzie elegancka przystawka na świąteczny albo uroczysty obiad.
Ostatnio wykorzystałam przepis do piersi indyka, wyszła również super, chociaż drobiowe mięso zdecydowanie wymaga związania, żeby potem przy krojeniu nie kruszyło się.
Składniki:
szynka wieprzowa ok. 1,5 kg (może być również pierś z indyka)
czosnek 2-3 ząbki
Szynkę nacieramy dokładnie czosnkiem, wkładamy do szczelnego pojemnika lub owijamy folią, zostawiamy na ok. 12 godzin w lodówce. Można ją obwiązać sznurkiem, aby była bardziej zwarta po ugotowaniu.
Zalewa:
2 litry wody
1/2 szklanki soli kuchennej
(w przypadku drobiu 1/3 szklanki)
1 łyżeczka cukru
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
5 ząbków czosnku
(6 ziaren jałowca - dla tych, którzy lubią)
Wszystko zagotowujemy i zostawiamy pod przykryciem do całkowitego wystudzenia. Uwaga: najlepiej od razu wziąć garnek, do którego zmieści się zalewa z szynką.
Szynkę wkładamy do zimnej zalewy. Zagotowujemy i gotujemy 15 min (ani minuty dłużej).
Mięso drobiowe gotujemy 10 min.
Zostawiamy (mięso w zalewie) do wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia znów zagotowujemy całość i gotujemy 15 minut (drób 10 min).
Zostawiamy do ostudzenia i gotowe :)
Mięsko jest przepyszne. Poprostu palce lizac,pierwszy raz zrobiłam szynkę i miałam jej ponad 2 kg i dało radę się ugotowac.Dziękuję za pyszny przepis znajduje się na liście zapisanych 😊 pozdrawiam
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńJestem pewny, że mięso przygotowane w ten sposób jest przede wszystkim delikatne. Nie znałem tego przepisu, ale zapiszę go sobie. Ja niestety również czasami mam problem z odnalezieniem sprawdzonych przepisów...
OdpowiedzUsuńczy jak gotuję po raz drugi to już te 15 minut wraz z szynką a nie od mementu zagotowania wody ?
OdpowiedzUsuń