środa, 23 stycznia 2013

Placuszki na zsiadłym mleku

Tradycyjny przepis, bardzo prosty w wykonaniu, moja rola właściwie polegała tylko na wymierzeniu właściwych proporcji i spisaniu ich (do tej pory ich przygotowanie odbywało się na zasadzie "trochę" czyli trochę mąki, trochę mleka itd...). Obiecałam, więc wstawiam. Tym, którzy nigdy nie próbowali polecam - nie będziecie żałowali.



Składniki (dla 6 osób):

  • zsiadłe mleko 800 g (lub ok. 3 szklanki)
  • mąka pszenna 3 szklanki
  • 1 jajko
  • soda 1 płaska łyżeczka
  • cukier 3 łyżeczki
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • cukier waniliowy mały (15g)
Dodatkowo (opcjonalnie):
  • 2 jabłka
Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy (trzepaczką, rózgą, mikserem) do momentu, gdy nie będzie grudek mąki. Jeśli chcemy racuchy z jabłkiem, to dodajemy obrane i pokrojone jabłko, lekko mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorący tłuszcz kładziemy po łyżce ciasta, smażymy na złoty kolor. Wykładamy na papierowy ręcznik , podajemy posypane cukrem pudrem, bądź polane miodem.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz