Składniki (dla 6 osób):
- zsiadłe mleko 800 g (lub ok. 3 szklanki)
- mąka pszenna 3 szklanki
- 1 jajko
- soda 1 płaska łyżeczka
- cukier 3 łyżeczki
- sól 1 płaska łyżeczka
- cukier waniliowy mały (15g)
Dodatkowo (opcjonalnie):
- 2 jabłka
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy (trzepaczką, rózgą, mikserem) do momentu, gdy nie będzie grudek mąki. Jeśli chcemy racuchy z jabłkiem, to dodajemy obrane i pokrojone jabłko, lekko mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorący tłuszcz kładziemy po łyżce ciasta, smażymy na złoty kolor. Wykładamy na papierowy ręcznik , podajemy posypane cukrem pudrem, bądź polane miodem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz