poniedziałek, 3 grudnia 2012

Makaron z kurczakiem w sosie serowym

Dla tych, którzy lubią smak sera żółtego w potrawach (ja uwielbiam). Bardzo proste i szybkie danie na obiad. Dla mnie przepyszne.

penne z sosem serowym

Składniki (dla 4 osób):

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 50 g masła (ewentualnie oleju, ale smak nie będzie już ten sam :-) )
  • 200 g dobrego żołtego sera (takiego jaki lubicie)
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej
  • 250 ml (1 szklanka) śmietany 18%
  • 250 ml (1 szklanka) zimnej wody
  • sól, pieprz (najlepiej biały)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • makaron penne 400 g - ugotowany zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu 

Wykonanie:

1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Smażymy, aż stanie się szklista.

2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w dużą kostkę.


3. Ser żółty ścieramy na tarce, na drobnych oczkach.


4. Kurczaka wrzucamy na patelnię z cebulą, solimy i smażymy, aż będzie miękki w środku. (Najpierw przez 2 minuty na bardzo mocnym ogniu, potem zmniejszamy ogień i powoli dosmażamy). Oczywiście cały czas mieszamy :-).


5. Jeśli po skosztowaniu kurczak jest już dobry, posypujemy go na patelni mąką i intensywnie mieszamy,  smażąc wszystko jeszcze przez ok 5 min.
6. W osobnym naczyniu mieszamy dokładnie śmietanę z wodą. Po rozmieszaniu wylewamy śmietanę na patelnię mocno mieszając, aż wszystkie grudki się rozejdą i sos stanie się gładki. Gdyby sos był za gęsty można dolać jeszcze wody. Całość gotujemy przez 5 minut, po tym czasie wrzucamy ser żółty. Mieszamy, aż ser się roztopi. Doprawiamy pieprzem, papryką i czosnkiem.
Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz