środa, 28 listopada 2012

Kopytka z sosem pieczarkowym

Zrobić kopytka, to żadna filozofia i właściwie jeśli pominiemy ugotowanie ziemniaków (można to zrobić wcześniej) to można powiedzieć, że to danie w pięć minut :-)). Tych, którzy nigdy nie próbowali zachęcam, wcale nie potrzeba do tego stolnicy. Ciasto można przygotować w dużej misce i pokroić na blacie.

kopytka

Składniki (dla 4 osób):
  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól (około 1 płaskiej łyżeczki)
Sos pieczarkowy:
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka śmietany (12 % lub 18%)
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. (Na taką ilość ziemniaków dodaję 1 łyżkę soli do gotującej się wody). Po lekkim przestudzeniu ziemniaki tłuczemy (lub przeciskamy przez praskę). Zostawiamy, aby przestygły.
  2. Na stolnicę przesiewamy oba rodzaje mąki. Dodajemy ziemniaki i całość trochę mieszamy. Równocześnie do garnka nalewamy wodę i stawiamy na palniku, aby się zagotowała (będziemy w niej gotować kopytka). 
UWAGA: gotowe ciasto nie może długo leżeć na stolnicy ponieważ ziemniaki zaczynają wówczas oddawać wodę (mówiąc kolokwialnie: zrobi wam się lepka breja :) ) dlatego zaraz po wyrobieniu kopytka powinny być gotowane.


3. Formujemy "wulkan" i w środek wbijamy jajko oraz dodajemy soli.


4. Całość zagniatamy, najpierw za pomocą łyżki, potem rękami.


5. Nożem odcinamy ok. 1/3 ciasta. Za pomocą rąk formujemy wężyka i lekko go spłaszczamy. Gdyby ciasto się kleiło można podsypać mąką (ale uwaga: im więcej mąki, tym ciasto będzie twardsze).


6. Ostrym nożem odcinamy kopytka.

7. Zagotowaną wcześniej wodę solimy 1 łyżką soli i wrzucamy partiami kopytka. (Jednorazowo wystarczy tyle, aby zakryły dno garnka). Delikatnie mieszamy i  gotujemy: do momentu zagotowania na bardzo dużym ogniu, potem zmniejszamy ogień i gotujemy jakieś 3-5 minut. 
8. Wyjmujemy z garnka i rozkładamy tak, aby była tylko jedna warstwa (nie układamy jedne na drugich, ponieważ się posklejają).
9. Kolej na sos pieczarkowy: Obieramy pieczarki i kroimy dowolnie (jak kto lubi).


10. Następnie obieramy cebulę i kroimy w kostkę.


11. Na patelni rozgrzewamy masło (można zastąpić olejem, ale uprzedzam, że odbędzie się to kosztem smaku). Wrzucamy cebulę i chwilę smażymy (ok. 3-4 minut). Następnie dodajemy pieczarki i całość dusimy na mocnym ogniu przez jakieś 10 minut.
12. Po tym czasie zmniejszamy ogień i dodajemy na patelnię mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy przez 3 minuty. 
13. Wodę mieszamy ze śmietaną, dodajemy na patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem i chwilę dusimy (gdyby było za gęste można dodać jeszcze odrobinę wody, jeśli sos wyszedł rzadki wystarczy dusić go chwilę dłużej aż odparuje).
14. Na talerzu układamy kopytka, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. Smacznego !

kopytka








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz