Przepis pochodzi z książki "Pączki i faworki . Domowe wypieki dla każdego " Elżbiety Gontarskiej
Składniki:
- 1/2 kg tłustego twarogu
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek śmietany 18%
- 4 jajka
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki sody
- cukier waniliowy 15 g (około)
- 1 łyżka wódki (można pominąć, jeśli nie macie)
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ser biały przecieramy przez sitko, praskę lub mielimy. Do sera dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Ja na początku mieszałam łyżką, potem rękami. Masa jest stosunkowo gęsta i klejąca, ale to nie ma znaczenia, najważniejsze jest, aby nie było w niej nie rozmieszanych składników.
W płaskim i szerokim naczyniu rozgrzewamy olej. Powinien on mieć głębokość co najmniej 4-5 cm. Na próbę można wrzucić mały kawałek ciasta, jeśli wynurzy się w ciągu kilkunastu sekund, to oznacza, że olej jest dostatecznie gorący, jeśli nie czekamy jeszcze chwilę.
Małą łyżeczką nabieramy ciasto i rękami formujemy kulkę, wrzucamy na olej i smażymy na złoty kolor.
Ponieważ ciasto jest klejące, dobrze jest zwilżyć wcześniej ręce zimną wodą, zapobiegnie to przyklejaniu się ciasta. Kulki nie muszą mieć idealnego kształtu, staną się idealnie okrągłe w trakcie smażenia. Ciasto rośnie mniej więcej dwukrotnie w trakcie smażenia, miejcie to na uwadze formując kulki.
Gorące pączki wyjmujemy na papierowy ręcznik i zostawiamy chwilę do odsączenia z tłuszczu. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Proste prawda :-) ?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz