Danie banalnie proste w wykonaniu, ale jeśli nikomu się do tego nie przyznacie, wszyscy będą pod wrażeniem :) Idealne zarówno na obiad jak i na większą imprezę.
Składniki dla 4-6 osób:
- 1
kg żeberek
- 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego (może być 4-5 ząbków świeżego)
- 1 łyżeczka
soli
- 3 łyżeczki
słodkiej papryki mielonej
- 1/4 łyżeczki
pieprzu czarnego mielonego
- 1/4 łyżeczki
chili
- 1 łyżeczka curry
- 4 łyżki
oleju
- 2 szklanki coli
Wykonanie:
Żeberka kroimy na kawałki, dokładnie płuczemy w wodzie.
Powstałą papką smarujemy dokładnie żeberka ( gdyby była zbyt gęsta- można dolać jeszcze 1-2 łyżki oleju ).
Żeberka układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Możecie je spokojnie przygotować nawet dobę przed pieczeniem, a potem tylko wstawić do piekarnika.
Po wyjęciu z lodówki wlewamy do żeberek colę i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w 180 stopniach około 1,5 godziny.
Jeśli nie jesteście pewni czy mięso jest już upieczone po prostu wyjmijcie jeden kawałek z piekarnika i spróbujcie. Mięso powinno być miękkie. Jeśli tak faktycznie jest odkrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy jeszcze ok. 10-15 min, najlepiej na termoobiegu.
Żeberka można podawać z ziemniakami lub kaszą i dowolną surówką- na przykład z kapusty kiszonej ;-)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz