środa, 18 kwietnia 2012

Żeberka pieczone w coli

Danie banalnie proste w wykonaniu, ale jeśli nikomu się do tego nie przyznacie, wszyscy będą pod wrażeniem :) Idealne zarówno na obiad jak i na większą imprezę.




Składniki dla 4-6 osób:
  • 1 kg żeberek
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego (może być 4-5 ząbków świeżego)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka curry
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki coli

Wykonanie:

Żeberka kroimy na kawałki, dokładnie płuczemy w wodzie. 



Z oleju i przypraw robimy zalewę.




Powstałą papką smarujemy dokładnie żeberka ( gdyby była zbyt gęsta- można dolać jeszcze 1-2 łyżki oleju ).
Żeberka układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Możecie je spokojnie przygotować nawet dobę przed pieczeniem, a potem tylko wstawić do piekarnika. 
Po wyjęciu z lodówki wlewamy do żeberek colę i wstawiamy do piekarnika. 
Pieczemy w 180 stopniach około 1,5 godziny. 
Jeśli nie jesteście pewni czy mięso jest już upieczone po prostu wyjmijcie jeden kawałek z piekarnika i spróbujcie. Mięso powinno być miękkie.  Jeśli tak faktycznie jest odkrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy jeszcze ok. 10-15 min, najlepiej na termoobiegu.
Żeberka można podawać z ziemniakami lub kaszą i dowolną surówką- na przykład z kapusty kiszonej ;-)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz